Циљ вежбе


Научити како да прикључимо уређај на прилагођени локални сервер ECOIMPACT


Задаци вежбе


1. Прикључити се на рачунар са установљеним локалним сервером посредством удаљеног терминала и прикључити уређај ка серверу
2. Направити складиште за значења добијених од сензора
3. Припојити складиште облаку ECOIMPACTa


Инструменти потребни у вежби

1. Умрежен рачунар
2. Платформа Arduino са USB излазом (на пример Arduino UNO) и покренути скеч из лабораторијске вежбе "Израда уређаја за ECOIMPACT IoT на бази микроконтролера Arduino"


Теоријски део

Локални сервер ECOIMPACTa представља самосталну аутономну тачку за прикључивање уређаја, скупљање и обраду података. Такође у њему је реализована могућност дуплирања података, који стижу у локално складиште, у облак ECOIMPACTa.


Израда вежбе


1. Прикључивање на рачунар са установљеним локалним сервером посредством удаљеног терминала и прикључити уређај ка серверу

 

Напомена: У случају када неколико људи истовремено користе неки сервер, неопходно је користити различита имена уређаја, тако што ћемо променити скеч (заменити led_blink_test на пример на led_blink_test1 или на led_blink_тест2 и тако даље). Аналогно томе треба заменити и имена уређаја у свим командама наведеним ниже у поступку. 
Такође аналогно треба заменити и име сензора које ћемо искористити ниже. На пример уместо "agent_sin_x1" нека буде "agent_sin_x2" или "agent_sin_x3".

За прикључење на рачунар са установљеним локалним сервером користи се протокол SSH (и истоимена се користи и код ОС Linux). За операциони систем Windows доступан је програм Putty. Када се прикњучујемо на рачунар са локалним сервером нужно је назначити логин и лозинку.

Напомена: Ако користите привремено подешен ПК са сервером, затражите логин и лозинку од његовог администратора. 

Следећи корак је да USB каблом повежемо уређај за рачунар са локалним сервером.
Затим треба испунити у отвореном терминалу команду:

wliotproxy list_identified

и уверити се да уређај са нужним идентификатором и именом: led_blink_test постоји у списку. 
 

 

2. Прављење складиште за значења добијених од сензора

Прво је потребно да се убедимо да нам је доступан списак са сензорима. Испунимо сада команду:

wliotproxy list_sensors led_blink_test

и проверимо да ли присуствују два сензора са називима blinks_count и sin_x. Креирамо складиште за сензор а sin_x уз помоћ команде:

wliotproxy add_storage led_blink_test sin_x last_n_values add_global_time --N=100

Овде је "led_blink_test" назив уређаја, "blinks_count" назив сензора на уређају, "last_n_values" и "--N=100" означавају да ће се чувати последњих 100 значења, а "add_goal_time" да при запису података треба додати подељак глобалног светског времена у локалном серверу 
 

3. Припајање складишта облаку ECOIMPACa


За остваривање везе са облаком Alterozooma на рачунару са локалним сервером је установљен допунски програм iotkit_agent (у даљњем тексту само агент). У том програму присуствује његова сопствена колекција компоненти, којиа је идентична са оном на облаку. При томе њихова имена не морају се поклапати са именима сензора на уређају. 
Предпоставимо да ми хоћемо да наш сензор sin_x буде повезан са компонентом у агенту са називом "agent_sin_x1". 
На почетку треба да креирамо компоненту у агенду са командама:

/opt/iotkit-agent-master/iotkit-admin.js register agent_sin_x1 raw.v1.0
su -c "systemctl restart iotkit-agent"
Напомена: У зависности од начина установе и подешавања iotkit_agent у командама горе део: "/opt/iotkit-agent-master/iotkit-admin.js", може бити замењен на "iotkit_agent" или још нешто (утврдите код администратором ПК са локалним сервером). Друга команда при том такође може бити другачија или је испуњава сам администратор.

После спајамо наш сензор sin_x са створеном компонентом у агенту путем команде:

wliotproxy bind_sensor iotkit-agent led_blink_test sin_x sensor_name:agent_sin_x1

Сада ће се дуплирати сви подаци, које пристижу у складиште сензора sin_x, у облак ECOIMPACTa. Потребно је ући на сајт сервиса облака ECOIMPACTa, пронаћи уређај, компоненту agent_sin_x1 и погледати податке.