Креирање тестова

У сервису ECOIMPACT постоје два типа документа "Вопрос" (питање) и "Тест", 
Документ типа "Вопрос" представља питање које се састоји из текста питања, својства питања(тип питања, сугестије и тако даље) и варијаната одговора на питање. 
Документ типа "Тест" представља више питања. Једно те исто питање може се налазити у више тестова. 
Документи типа "Тест" и "Вопрос" имају својства као и обични документи: назив, опис, кључне речи, категорије итд.







Креирање тестова се састоји из следећих етапа:
1. креирање неколико докумената типа "Вопрос"
2. креирање документа типа тест
3. свезивање питања у тест. Да би додали питања у тест нужно је да отворимо документ типа "Тест" и притиснемо дугме "Добавить вопрос в тест" у списку докумената лево.







Пример теста
(линк за страницу са одрађивања теста могуће је копирати из прозора са својствима документа)

Tипови питања 
1. Више понуђених (једно правилно решење)
Корисник који одговара на питање дужан је да одабере један правилан одговор из варијаната одговора. Ако је одговор који смо изабрали тачан памти се један поен. Ако је одговор нетачан памти се нула. 







Пример питања

2. Више понуђених (више правилних решења)
Користик је дужан да изабере све правилне варијанте их понуђених. Ако је из одговора које је изабрао бар један нетачан, то се разуна као нула поена. Ако су сви изабрани одговори тачни рачуна се: број изабраних, правилних одговора / општи број тачних одговора. На пример ако је корисник из три правилна одговора изабрао само два он ће добити 2/3 поена. 







Пример питања

3. Текстуални
Корисник је дужан да укуца правилан одговор у виду теста. Креатор теста може да укаже на више варијаната правилних одговора, више варијаната како се једна те иста ствар може написати. Ако текст који је унео корисник одговара тексту тачног одговора, добија се један поен, а ако не, добија се нула.







Пример питања

4. Бројни
Корисник је дужан да унесе правилан одговор у виду  броја (број са децималним зарезом у формату: https://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_754). Креатор питања може да укаже на дозвољену грешку при одговарању (позитивна вредност са децималним зарезом). Ако се број који је унео корисник разликује за мање и од те грешке која је дозвољена, добија се један поен, а ако не добија се нула. 





Пример питања


5. Правилан редослед елемената
Корисник је дужан да расподели елементе у правилном низу. Елементи списка се приказују у случајном редоследу, који се не поклапају са правилним. Ако је низ који је поређао корисник тачан, добија се један бод, а ако није добија се нула бодова. 







Пример питања

6. Математички 
Корисник је дужан да израчуна израз, задан у одређеном виду, на пример: а*б. Вредности независних се бирају случајно из вредности у границама које је пре тога дефинисао креатор питања.  
Одговор на питање треба да садржи математички израз (синтаксу математичког израза: http://mathjs.org/docs/expressions/syntax.html). У тексту питања треба да се налазе симболне промењиве из математичког израза. На пример: "Ширина правоугаоника је једнака {а|10|20}, а висина {б|5|10}". Форма симболне промењивих у тексту питања: отворена витичаста заграда "{", име промењиве, разделна црта "|", цео број - доња граница дијапазона вредности, разделна црта "|", цео број - горња граница дијапазона вредности, затворена витичаста заграда "}". 







Пример питања

Увођење математичких формула
У тексту питања, а такође и у одговора, могу се наћи математичке формуле. Формуле се уводе у гормату ТеХ(за исписивање формула се користи библиотека MaxJax, примери формула: https://math.meta.stackexchange.com/questions/5020/mathjax-basic-tutorial-and-quick-reference ). На почетку и на крају формуле морају се налазити симболи $$.
Примери формула:

$‌$x + 1$‌$ :  $$x+1$$

$‌$ x = {-b \pm \sqrt{b^2-4ac} \over 2a}.$‌$ :  $$x = {-b \pm \sqrt{b^2-4ac} \over 2a}.$$

$‌$\sum_{n=1}^\infty {1\over n^2} = {\pi^2\over 6}$‌$  :  $$ \sum_{n=1}^\infty {1\over n^2} = {\pi^2\over 6} $$

$‌$\sum_{i=0}^n i^2 = \frac{(n^2+n)(2n+1)}{6}$‌$ :  $$\sum_{i=0}^n i^2 = \frac{(n^2+n)(2n+1)}{6}$$