Логички елементи су уређеји који се користе у обради информација у дигиталној форми (понављање сигнала високог - "1" и ниског - "0" нивао у бинарном систему, понављање "0", "1" и "2" у тернарном систему, понављање "0", "1", "2", "3", "4", "5", "6", "7", "8", "9" у декадном систему). Физички логички елементи могу бити задани механички, електромеханички (помоћу електромагнетног релеја), електрично (помоћу диода и транзистора), пнеуматски, хидраулично оптички и тако даље.
Са развојем електротехнике од механичких логичких елемената се прешло на електромеханичне логичке елементе, а затим на електричне логичне елементе на лампама, касније на транзисторима. 
У оквиру наше вежбе размотрићемо бинарне логичке елементе, представљене специјализованим микрошемама: "НЕ", "И-НЕ", "ИЛИ-НЕ". 
Почнимо од логичког елемента "НЕ", којег кош називају инвертор. На електричним шемама он се представља на следећи начин:


Када на улаз А долази сигнал са високим нивоом (логичко "1"), онда се на излазу Y пољављује ниски ниво сигнала (логичко "0"). Ако имамо обрнуту ситуацију, на улаз А долази ниски ниво сигнала онда се на излазу Y добија високи ниво. Дати логички елемент улази у састав микрошеме К561ЛН2 (6 элемената "НЕ"):

Затим погледајмо логички елемент "И-НЕ". На електричним шемама он се представља на следећи начин: 

Дати елемент ради на следећи начин: Ако на оба улаза А и В имамо сигнал високог нивоа (логичко "1"), онда на излазу Y добијамо низак ниво сигнала (логичко "0"). Ако на барем једном од улазних сигнала имамо ниски ниво сигнала, онда на излазу Y добијамо сигнал високог нивоа. Дани логички елеменат улази у састав микрошеме К176ЛА7 (4 елемента "И-НЕ"):


На крају ћемо разјаснити логички елемент "ИЛИ-НЕ". На електричним шемама он се представља на следећи начин:

Погледајмо како ради овај елемент: Када на оба улаза А и В имамо ниске нивое сигнала онда на излазу Y добијамо сигнал високог нивоа. А ако на бар једном улазу имамо сигнал високог нивоа, онда на излазу Y добијамо сигнал ниског нивоа. Дани логички елемент се користи у микрошеми К176ЛT5 (4 елемента "ИЛИ-НЕ"):

Задаци

  1. Елементи "И", "ИЛИ" - еквивалентне шеме.

    Коментар: Веома често су неопходни не само логички елементи типа "ИЛИ-НЕ", "И-НЕ", него и обичне "ИЛИ", "И", специализиране микрошеме које је тешко наћи или их уопште и нема. Ређење датог проблема је описано у вежби:

    1) Уз помоћ елемената "И-НЕ", "ИЛИ-НЕ", "НЕ" потребно је реализовати рад елемената "И", "ИЛИ", који нису представљени специјализованим микрошемама. Ниже можете видети шеме тих елемената:

    Да бисмо то урадили потребно је направити шему онакву каква се налази на црежу ниже:  
    A) за елемент "И"
    Б) за елемент "ИЛИ"
     
    У шеми је ради комфора додана диода. Када она гори, на излазу Y се добија сигнал високог нивоа, а ако не гори онда се добија ниски сигнал. За отпорнике R1 и R2 ћемо узети отпорнике од 2КОм. Као извор електромоторне силе користићемо извор струје од 5 волти.

    2) Проверите како раде електричне шеме. Да бисте то урадили за обе шеме испробајте 4 различите комбинације:
    A) К1 и К2 отворени;
    B) К1 затворен, К2 отворен;
    C) К1 отворен, К2 затворен;
    D) К1 затворен, К2 затворен.
    Резултате упишите у две таблице за А) и за Б).

    3) Фотографишите и налепите у шаблом фотографију тога што сте урадили.